Ile razy mamy ochotę na coś słodkiego, ale w domu nie ma żadnych słodyczy? Ten przepis sprawdzi się idealnie również jeśli nie masz czasu, a chcesz przygotować coś słodkiego dla gości.Ciasteczka na które przepis znalazłam na Tej stronie
są smaczne i zdrowe ponieważ nie zawierają prawie wcale cukru.Poza tym nie wiem jak wy, ale ja zawsze wolę zjeść coś co sama ugotowałam/upiekłam niż kupić w sklepie wtedy mamy pewność co do świeżości oraz składników, z których wykonana jest potrawa.
Zapraszam do wypróbowania przepisu bo naprawdę warto!
Składniki na około 30 ciastek:
- 185 g masła, roztopionego
- 1 szklanka (130 g) musli (np. zwykła mieszanka płatków z rodzynkami i orzechami)
- 1 szklanka (90 g) wiórków kokosowych
- 1 szklanka (90 g) płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g jasnego brązowego cukru (ja dodałam 2 łyżeczki zwykłego)
- 1/4 szklanki (35 g) ziaren sezamu (ja dodałam 2 garście słonecznika)
- 1 łyżka miodu
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie: Im więcej dodamy miodu tym ciasteczka będą
kruchsze. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, dobrze wymieszać,
wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na
blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy, spłaszczać je
łyżką. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut. Studzić najpierw
na
blaszce (będą miękkie), jak stwardnieją - przenieść na kratkę.
Jak widzicie ciasteczka są bardzo szybkie do przygotowania. Jeśli wypróbujecie przepis koniecznie napiszcie w komentarzu jak wam smakowały!
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz