Dziś postanowiłam dać wam na blogu przepis na ciasto przypominające batonik bounty czyli coś idealnego dla osób które uwielbiają kokos!Ciasto zawsze się udaje nigdy mi się nie przypaliło no i zawsze wszystkim w domu smakuje :)
Zapraszam do przepisu :)
Składniki
- - Biszkopt:
- •5 jajek
- •1 niepełna szklanka mąki pszennej
- •pół szklanki cukru
- •2 łyżki kakao
- •1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - Masa kokosowa:
- •1/2 litra mleka
- •1/2 szklanki cukru
- •20 dag masła
- •25 dag wiórek kokosowych
- •cukier waniliowy - 16 g
- - Polewa:
- •czekolada mleczna 100 g
- •czekolada gorzka 100 g
- •12,5 dag margaryny
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec
dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do
wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o
wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około
30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ewentualnie posypac kokosem wierzch polewy.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ewentualnie posypac kokosem wierzch polewy.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz